HomeOur services Eija Fors-VirtanenEnsikäyntiKohderyhmätHinnastoYhteystiedot
KiropraktiikkaFysioterapiaakupunktioRavitsemusneuvonta Terapeuttinen harjoittelu

 




Kiropraktiikka

Kiropraktiikka on tukirangan ja nivelten ongelmien tutkimiseen ja hoitoon erikoistunut terveydenhuollon tieteenala, joka pohjautuu laajaan kliiniseen tutkimustyöhön. Hoidon tavoitteena on tukirangan ja nivelten toimintahäiriöiden ja niistä aiheutuvien hermostollisten vaikutusten korjaaminen. Nämä toimintahäiriöt aiheuttavat päänsärkyä tai puutumista sekä kipua selässä, hartioissa ja niskassa. Koulutetut kiropraktikot ovat toistuvasti menestyneet hyvin potilaiden tyytyväisyystutkimuksissa.

 

Suomessa työskentelevät koulutetut kiropraktikot ovat valmistuneet 4-5 vuotta kestävistä yliopisto-opinnoista lähinnä Englannista ja USA:sta. Kiropraktikko ammattinimike on Terveydenhuollon Oikeusturvakeskuksen suojaama.

 

Hoito

 

Kiropraktikot ovat erikoistuneet manuaalisiin (käsillä tehtäviin) hoitomenetelmiin, kuten manipulaatio-, mobilisaatio- ja pehmytkudoskäsittelyt. Hoidot tehdään nivelten ja tukirangan toimintakyvyn palauttamiseksi ja oireiden lievittämiseksi, jolloin toimintahäiriöistä johtuvat kivut lievittyvät ja hermoston toiminta normalisoituu. Nikamiin kohdistettava nopea liike/impulssi saattaa saada aikaan naksahtavan äänen. Tämä on täysin vaaratonta ja johtuu paineen vaihteluista ympäröivässä nivelpussissa. Myös maailman Terveysjärjestö (WHO) suosittelee manuaalisia hoitoja selkärangan vaivojen hoitoon.

 

Oikein suoritettu kiropraktinen hoito on tehokasta ja turvallista ja sopii kaikenikäisille. Kiropraktista hoitoa annetaan usein 2-6 kertaa riippuen tilanteen ja oireiden vakavuudesta, potilaan iästä, hyvinvoinnista, yleiskunnosta ja elintavoista. Joskus haluttujen hoitotulosten ylläpitäminen edellyttää määräaikaisia seurantahoitoja.

 

Hoitovaiheet

 

1) Akuuttivaihe

Hoidon tavoitteena on lievittää ja eliminoida kipua ja turvotusta, vähentää inflammaatiota, lisätä nivelten liikkuvuutta sekä parantaa nivelten ja hermoston toimintakykyä. Akuuttivaiheen kesto vaihtelee muutamista hoitokerroista muutamia viikkoja kestäviin hoitoihin. Hoidon pituus riippuu oireiden vakavuudesta, potilaan iästä, hyvinvoinnista, yleiskunnosta ja elintavoista.

 

2) Kuntoutusvaihe

Tavoitteena on voittaa lihas-/pehmytkudosvauriot, lihasheikkoudet ja -epätasapainot, jotka usein jäävät pysyvimmiksi ongelmiksi alkuoireiden parantumisen jälkeen. Kuntoutussuunnitelmaan lisätään aktiivisia harjoituksia lihasten ja nivelsiteiden vahvistamiseksi. Venyttely ja proprioseptiset harjoitukset puolestaan stabiloivat tukirankaa ja niveliä sekä auttavat hermolihastoiminnan parantumisessa. Hoitotuloksen maksimoimiseksi potilaille annetaan kotiharjoitusohjelma ja tarvittaessa liikunta- ja ravitsemusneuvontaa. Hoidon keskeyttäminen ennen toista vaihetta voi johtaa ongelman ennenaikaiseen uusiutumiseen.

 

3) Ennaltaehkäisevät hoidot

Tavoitteena on havaita ja hoitaa uusia ja uusiutuvia kroonisia vaivoja sekä ennaltaehkäistä oireiden pahentumista. Kroonisissa vaivoissa, joita ei voida korjata ja jotka saattavat olla eteneviä, hoidon tavoitteena on lievittää kipua, hillitä oireita ja ylläpitää optimaalista fyysistä toimintakykyä ja hyvinvointia. Säännöllisin väliajoin tapahtuvista ennaltaehkäisevistä hoidoista hyötyvät eritoten potilaat, jotka kärsivät kroonisista tuki- ja liikuntaelinvaivoista, huonosta ryhdistä tai tekevät toistuvia työ- ja/tai urheilusuorituksia.


Kiropraktikon, fysioterapeutin ja akupunkturistin vastaanotolle päänsäryn vuoksi (Yrityskuvalehti 2011-12)